domingo, 23 de enero de 2022

Sempre vestida de blanc, amb pantalons o falda llarga

«—¡Ey, cara cartón! —anava cridant l’atenció de la parròquia perquè la deixassen passar.

Aquell personatge, una gitana indigent de mirada fosca i directa, escrutadora, de cara allargada i solcada per mil arrugues —tantes com tribulacions havia patit a la vida— gaudia de gran popularitat al barri.

Estintolada en un bastó, caminava a espai però amb moviments enèrgics. Sempre vestida de blanc, amb pantalons o falda llarga, amb jaqueta o toca sobre els muscles; lluïa una estètica zíngara que la distingia. Les cartes sempre a punt, en qualsevol racó es posava a jugar-hi amb tot aquell que s’hi avingués.

Vagarejava pel barri a totes hores, com una ànima sempiterna, sense edat, sense passat (segurament massa recòndit per a ser recordat). Mai no parlava de la seua vida, deien que tenia un fill a la colònia san Francisco Javier (un col·legi reformatori inaugurat el 1946 a Campanar per a acollir xiquets abandonats), a qui visitava sovint. De caràcter fort, exhibia una simpatia peculiar, lligada a la duresa de la vida a la intempèrie i a la picaresca necessària per a sobreviure. Moltes nits quan el barri esgotat feia un recés, dormia estirada damunt un banc de pedra o fusta, inerme i isolada. Tothom la coneixia, com un símbol de la nova vida despullada de formalismes que el jovent volia mostrar».

Terra humida

Joan Sifre



Blanquita en el Café Negrito. Años 80

García Poveda

http://www.lrmcidii.org/el-carme-siempre-tuvo-muchos-colores-pero-el-principal-fue-el-blanquita/

No hay comentarios:

Publicar un comentario